İçeriğe geç

Hacı Bayram Veli Hocası Kim

Hacı Bayram Veli’nin Hz. Hocası kimdir?

Hacı Bayrâm-ı Velî (d. 1352, Ankara, Ahiler rejimi – ö. 1430, Ankara, Osmanlı İmparatorluğu), Türk mutasavvıf ve şair. Safevi tarikatının ileri gelenlerinden ve Bayramiyye tarikatının kurucusu Hoca Alâeddin Ali Erdebilî’nin müritlerinden Şeyh Hamid-i Veli’nin müridi.

Somuncu Baba Hz. Hocası kimdir?

Abdurrahman el-Askerî, Aksaray’da doğduğunu yazar (Mir’âtü’l-ışk, s. 204). Atalarının Türkistan’dan geldiği rivayet edilir. Hamîdüddin Aksarâyî, babası Şeyh Şemseddin Mûsâ’dan ilk tasavvuf eğitimini aldıktan sonra Şam’a giderek Zahirî ilimlerini öğrendi.

Hacı Bektaş Veli’nin hocası kimdir?

Hoca Ahmet Yesevi tarafından yetiştirilip Anadolu’ya gönderildiği iddia edilse de yaşadıkları dönem göz önüne alındığında, 1166 yılında ölen Ahmet Yesevi ile 1209-1271 yılları arasında yaşayan Hacı Bektaş Veli’nin aynı dönemde yaşamadıkları açıktır.

Hacı Bayram Veli Hazretleri’nin mürşidi kimdir?

Buluşma noktası olarak Kayseri ve Bursa verilmiştir (Sami 1306:1429; Taşköprülüzade 1852:77). Hacı Bayram şeyhi Hâmid-i Velî aslen Kayserilidir. Kayseri’de doğduğu için şeyh Hâmidüddîn-i Kayseri, Aksaray’da gömüldüğü için de Hâmidüddîn-i Aksarayî adıyla anılmıştır (İvgin 1989: 13-14).

Hacı Bayram Veli hangi mezheptendir?

Bayramiyye Mezhebi Bayramiyye Mezhebi; Hacı Bayram-ı Veli’nin Halvetiyye ile Nakşibendiye’yi karıştırarak Ekberi Tasavvuf düşünce tarzı altında kurduğu tasavvuf yoludur.

Ankara’da muderrislik yapan mutasavvıf kimdir?

Hacı Bayram Veli, Orhan Bey döneminde Ankara’nın Solfasol (Zülfazl) köyünde 1340-1350 yılları arasında doğmuştur. Ankara’da bir medresede müderrislik yaptıktan sonra medreseyi bırakıp Kayseri veya Adana’da Aksaraylı Şeyh Hamidüddin’in (Somuncu Baba) talebesi olmuş, yani tasavvufa yönelmiştir.

Somuncu Baba’nın sırrı nedir?

O zamanın en önemli manevi liderlerinden biri olan Emir Sultan Hazretleri, Somuncu Baba’yı duymuş ve onu fırınında ziyaret etmiştir. Emir Sultan Hazretleri, onun sıradan bir fırıncı olmadığını düşünerek fırında ateş olmadığını görmüş ve ona bu işin sırrını sormuş, o da: “Aşk ateşiyle pişiyor.” demiş.

Hacı Bayram Veli Alevi mi?

Hacı Bayram-ı Veli, 15. yüzyılda Anadolu-Türk birliğinin yeniden sağlanmasında siyasi ve askeri güçler kadar etkili olan en önemli Anadolu Sufilerinden biridir. Çeşitli araştırmalara göre Pir Hacı Bayram Veli, Anadolu Aleviliğinin temellerinden biridir.

Hulusi Efendi Vakfı hangi cemaat?

Nakşibendiyye mezhebinin Halid el-Bağdadi’ye (ö. 1242/1827) atfedilen kolu. Nakşibendiyye mezhebinin Halidiyye kolunun kurucusu.

Hacı Bektaş-ı Veli kimin talebesi?

Hoca Ahmet Yesevî’nin talebesi ve halifesi Lokman Perende’nin yanında tahsilini tamamlayan Hacı Bektaş Velî, Lokman Perende’nin, “Bu yoksulluk yurdunda çok eğlenmeyeceğiz, ahirete gideceğiz” dediğini söyledi.

Hacı Bektaş Veli Alevi mi?

Hacı Bektâş Velî (Farsça: حاجی بکتاش والی Hācī Bektāş-ı Vālī; ö. 1209, Nişabur – ö. 1271, Nevşehir); mutasavvıf, seyyid, mutasavvıf, alim ve İslam filozofu. Alevi-Bektaşiliğin aydınlarından ve öncülerindendir.

Hacı Bayram Veli kimleri yetiştirdi?

Hacı Bayram-ı Velî Hazretleri hayattayken mezhebini yaymak için çeşitli bölgelere halifeler göndermiştir. Yetiştirdiği kişiler hem tasavvuf eğitiminin hem de tekkelerin ve popüler edebiyatın öncüleri arasındadır. Bunlar arasında Yazıcızâde Mehmet ve Ahmet Bican, Eşrefoğlu Rûmî, Bursalı Ömer Dede ve Akşemseddin bulunmaktadır.

Hacı Bayram Veli’nin Hz. Hocası kim?

Şeyh Hamîdüddin veya Hamîd-i Veli (d. 1331 – ö.

Somuncu Baba’nın hocası kim?

Anadolu’nun manevi mimarlarındandır. Başta Hacı Bayram-ı Veli Hazretleri olmak üzere birçok talebe yetiştirerek Osmanlı Devleti’nin manevi kalkınmasına ve gelişmesine önemli katkılarda bulunmuş bir Hak dostudur.

Somuncu Baba’nın şeyhi kimdir?

Somuncu Baba, Şeyh Alâeddin Erdebilî’ye katılmış ve bir süre sonra şeyhinden izin almış, Ali’ye kadar uzanan güçlü bir tasavvuf akımının temsilcisi olmuştur.

Hacı Bektâş-ı Veli hangi padişah döneminde yaşamıştır?

Sultan Murad Hüdavendigar, Hacı Bektaş dervişlerini himayesine aldı. Hacı Bektaş külliyesinin bir kısmı, aynı zamanda bir Ahi babası olan Osmanlı İmparatorluğu’nun üçüncü padişahı Sultan I. Murad tarafından yaptırılmıştır.

Hacı Bayram Veli kimleri yetiştirdi?

Hacı Bayram-ı Velî Hazretleri hayattayken mezhebini yaymak için çeşitli bölgelere halifeler göndermiştir. Yetiştirdiği kişiler hem tasavvuf eğitiminin hem de tekkelerin ve popüler edebiyatın öncüleri arasındadır. Bunlar arasında Yazıcızâde Mehmet ve Ahmet Bican, Eşrefoğlu Rûmî, Bursalı Ömer Dede ve Akşemseddin bulunmaktadır.

Hacı Bektaş Velî’nin kerametleri nelerdir?

Mucizelerinden bazıları: Susam yaprağı ve darı çeçisi üzerinde dua etmek; çileye pencere açmak, beş taş konuşup şahitlik etmek, denizde gemi batırmak, bıçakla bir taşı kesmek, ölüleri diriltmek vb. şeklinde sıralanabilir.

Hacı Bayram Veli Numan Efendi kimdir?

Hacı Bayram-ı Veli (d. 1352, Ankara – ö. 1430, Ankara), Türk mutasavvıf ve şairi. Safevi mezhebinin büyüklerinden ve Bayramîyye mezhebi kurucusu Hoca Alâ ed-Dîn Ali Erdebilî’nin talebelerinden Şeyh Hâmid Hâmid’ûd-Dîn-i Veli’nin öğrencisidir. Mezarı Ankara’da Hacı Bayram Camii’nin yanındadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Eve Gelen Escort